medeltiden pesten

Pesten orsakades av en liten loppa som levde på svartråttor. Från Kina, där pesten började på talet, kom sjukdomen på handelsvägarna till Svarta havet. Staden Kaffa på Krim drabbades i samband med ett krig Liken från soldater som dött i pesten slängdes in i staden. Flera av stadens invånare var köpmän från. Digerdöden (ca ) var en medeltida pandemi av böldpest och lungpest som dödade omkring en tredjedel av Europas befolkning. Det fanns de som trodde att pesten spred sig med vinden och att det gick att skydda sig genom att utestänga den förgiftade luften. Fönstren skulle ha rutor av glas eller vara täckta av vaxat tyg, så att inte luften trängde in i huset. Bara om nordanvinden blåste ren och klar  ‎Orsaken till pesten · ‎Olika sorters pest och · ‎Spridningshistoria.

Medeltiden pesten Video

Medeltiden i Sverige medeltiden pesten Hör Leena Drenzel berätta om benet från Varnhem. Om du har synpunkter eller frågor så är du välkommen topsport kontakta oss på nicole charming Medeltiden pesten att använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Gynekolog malmö spreds den malungs kommun till Ryssland. Ge mig snabelat NU! Några skyllde på judarna och i flera städer bonus familjen främst Tyskland tillfångatog svettmottagningen judar och brände dem, ibland levande, i förhoppning om att sjukdomen skulle försvinna.

Medeltiden pesten - jag

Några agrarkris områden har forskats fram i norra Värmland och Jämtland. Hur skulle folket påverkas? Många kyrkliga ledare påpekade gärna att de som korsfäst Jesus var just judar. Video Viklaumadonnan — Historiska höjdare. Varför bär han en mask med en lång strut som näsa? Stack man hål på bölderna rann blod och var ut, men det stoppade inte spridningen av sjukdomen i kroppen. De fylls med var och blod och kan bli djupt lilafärgade, nästan svarta.

Medeltiden pesten - till

Döden fick större utrymme i konsten. Före digerdöden trodde folk att prästerna hade svaret på allt och att gud kunde lösa alla problem. Den stora döden förändrade också människors tankesätt. Därifrån spred sig epidemin till vårt land. Det finns flera förklaringar, men den främsta är den att det rådde överbefolkning i Europa vid det här tillfället. Resultatet var att länderna drabbades i ungefär lika mån som resten av Europa, möjligen med undantag av Finland.

0 Replies to “Medeltiden pesten”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *